Corné van der Geer

Interview met Corné van der Geer van De GitaarCoach 3

“Het leukste aan gitaar spelen is helemaal in je zone zitten en opgaan in de muziek. Niet nadenken over het verleden of de toekomst, maar volledig focussen op je spel. Het geeft een bepaalde rust en dat is gewoon heerlijk!”- Corné van der Geer (29). Gitarist | Gitaardocent | Bandcoach bij De GitaarCoach

“Mijn vader speelt al heel lang piano en viool. Als klein jongetje van twee jaar oud toetste ik wel eens met hem mee op de piano. Mijn moeder zei dan altijd dat het goed klonk in vergelijking met andere kinderen van mijn leeftijd, die maar wat op het instrument ramden. Daar begon mijn talent in muziek dus eigenlijk al. Op mijn zevende kreeg ik blokfluitles van een privédocent. In razend tempo ging ik door alle lesboekjes heen en ben ik op een gegeven moment overgegaan op de altfluit. Op mijn achtste ben ik in mijn vaders voetsporen getreden en heb ik pianoles gevolgd. Dit heb ik ongeveer tot aan mijn twaalfde jaar gespeeld. In eerste instantie meer de klassieke stijl, later ook een klein beetje blues. Op den duur ging ik steeds minder oefenen en verloor ik mijn interesse in piano.”

“Ik begon op mijn zestiende pas met gitaar spelen”

“Op de middelbare schooI legde een docent tijdens muziekles uit hoe je kan drummen in de lucht. Het viel op dat ik er talent voor had: “Ga jij maar achter een drumstel zitten Corné, zei mijn docent. Ik was meteen verkocht! Binnen een maand kocht ik een drumstel en ging ik op les. Na twee jaar drumles te hebben gevolgd, liep ik alweer vast. De passie ontbrak. Maar de passie voor muziek bleef! Een paar jaar later, toen ik zestien was, dacht ik: “Ik wil nog wel eens gitaar proberen.” Het begon met een oude stoffige gitaar, die menig liefhebber op zolder heeft liggen. Ik probeerde melodietjes te spelen op één snaar.

Toen een vriend van mij een elektrische gitaar kocht, dacht ik: “Dat wil ik ook!” Ik ben samen met hem elektrisch gitaarles gaan volgen. Daarna is het heel snel gegaan. Ik speelde nog maar een paar jaar toen de gedachte ontstond om zelf les te gaan geven. Ik was achttien toen ik begon met lesgeven, zat in HAVO 5 en had mijn zinnen al op het Conservatorium gezet. Ik plaatste een advertentie op Marktplaats en ontving niet veel later mijn eerste leerling op mijn slaapkamer bij mijn ouders thuis.”

Het Conservatorium

“Lesgeven is soms een beetje improviseren. Geen enkele leerling is namelijk hetzelfde. Daar kwam ik achter naarmate ik meer leerlingen kreeg. Dat daagde me uit om op elk niveau lessen te kunnen geven, iets dat me enorm motiveerde. Tijdens mijn studie aan het Conservatorium ben ik les blijven geven. Het Conservatorium zorgde voor extra verdieping. Er worden je dingen geleerd die je zonder goede begeleiding niet zelf leert. Ik ben een enorme voorstander van meters maken. Als je iets heel vaak doet, word je daar ook goed in. Het Conservatorium geeft je een voorsprong, maar het talent zit in jezelf.

In het begin speelde ik vooral veel metal en hardrock. Dat heb ik een paar jaar gedaan. Toen zag ik er ook anders uit: ik had lang, zwart haar. Metal en gitaar spelen is een goede combinatie. Metal is technisch en heeft heel veel solo’s. Als je dat leuk vindt om daarin uitgedaagd te worden dan is dit de perfecte muziekstijl voor een gitarist. Het gaf mij een bepaalde energie en adrenaline. Mijn vrienden zaten ook vol overgave in de metal scene, mijn ouders zagen het meer als een fase. En daar hadden ze helemaal gelijk in. Ze lieten mij lekker ‘pingelen’. Hierdoor heb ik veel geleerd qua techniek en vingervlugheid. Mijn roots liggen dus in de metal, maar eigenlijk vind ik alles leuk. In de tijd op het Conservatorium ben ik me gaan verdiepen in pop en funk. Ik ben die muziekstijlen enorm gaan waarderen. Vandaar dat ik ook zo’n breed lesaanbod heb.”

“Mijn roots liggen in metal, maar

eigenlijk vind ik alles leuk”

“Op dit moment luister ik voornamelijk naar instrumentale muziek en een beetje jazz fusion, en instrumentale funk. Ik heb een fase gehad waarin ik alleen maar naar John Mayer luisterde of Joe Bonamassa, een bluesgitarist die ik te gek vind.”

Akoestisch vs. elektrisch

“Ik krijg vaak de vraag: Wat beter is om mee te beginnen, akoestisch of elektrisch? Een goed antwoord hierop heb ik niet. Wat ik dan altijd vraag is: Welke stijlen vind je leuk? Stel, ik krijg een leerling die metal muziek helemaal te gek vindt, dan ga ik niet zeggen: “Jij moet leren om akoestisch te spelen.” Dan zeg ik liever: “Koop lekker die elektrische gitaar, dan kunnen we meteen aan de slag!”

Ik ben geen doorsnee docent, die volgens het boekje werkt. Ik kijk echt naar de individu’s, het niveau van de leerling. Ik heb mijn eigen database met lesmateriaal, allemaal zelf uitgeschreven. Nummers die ik zelf te gek vindt om te behandelen, maar ook verzoeknummers. Ik vraag ook altijd aan mijn leerlingen wat hen leuk lijkt om te leren. En dan check ik of het haalbaar is qua niveau en schrijf ik het nummer voor ze uit.”

Gemiddelde leeftijd leerlingen

“De gemiddelde leeftijd van mijn leerlingen is ongeveer 35 jaar, maar ik heb echt alle leeftijden gehad. Zelfs iemand van tachtig. Leeftijd speelt geen rol bij muziek. Het is belangrijk dat je het leuk vindt, er passie voor hebt en graag oefent. Het moet niet alleen van de docent komen. Mensen die zelf initiatief nemen houden het ‘t langst vol. Zo heb ik een aantal leerlingen die al meer dan vijf jaar bij mij lessen.

Dan is er een groep die al een tijdje speelt, maar vastloopt en vervolgens bij mij komt. En heb ik ook wel eens een groep autodidacte leerlingen gehad, die het zichzelf zo goed hadden aangeleerd. Zelf ben ik ook een autodidact. Ik zoek heel veel dingen zelf op, hierdoor kan ik wellicht ook makkelijker autodidactische leerlingen begeleiden. Autodidactische mensen haken meestal af op docenten die volgens het boekje werken. Dit soort mensen hebben vaak veel vragen – en dat mag van de hak op de tak springen – dan loopt het helemaal vanzelf en hoef ik niet eens een les voor te bereiden. Ik geef ze antwoord en vervolgens kunnen ze weer verder. Dit soort leerlingen kopen meestal een strippenkaart van tien lessen, voldoende om weer verder te kunnen. Ik zal nooit één vaste lesmethode hanteren, omdat mensen nou eenmaal verschillend zijn.”

Online lessen vs. live lessen

“Tegenwoordig kan je heel veel lessen van het internet halen. Je kunt jezelf heel veel aanleren en dat zie ik ook echt als iets positiefs. Er zit alleen wel een nadeel aan: je krijgt geen feedback. Ik zie regelmatig mensen die zichzelf iets hebben aangeleerd en vervolgens een proefles bij mij komen nemen. Een klein deel heeft het goed opgepakt, maar het gros ziet toch vaak dingen over het hoofd. Ik moet ze dan heel veel gewoontes afleren. Dingen die je verkeerd aanleert, kosten best veel tijd om af te leren.

Het is sowieso belangrijk om een paar live lessen te volgen. Alleen al om de feedback. Een combinatie van online en live lessen volgen is perfect. Als een leerling tegen mij zegt dat hij of zij zelf nummers op internet heeft gevonden, vind ik dat helemaal te gek. Ja, moet je absoluut doen. Kom met dingen die je zelf leuk vindt, want daar kan ik je ook feedback op geven!”

“Een combinatie van online en live lessen is perfect”

Passies

“Of ik nog passies heb naast mijn werk als gitaardocent? Jazeker! Ik ben me nu vooral aan het verdiepen in webdesign. Het lijkt mij echt gaaf om mijn website helemaal onder handen te nemen en meer interactief maken. Dat het een soort platform wordt waar leerlingen en nieuwe bezoekers naartoe kunnen gaan voor meer informatie, video’s en lesmateriaal.”

Tips

“Als je begint met gitaarlessen, koop dan niet de goedkoopste gitaar. Daar word jij niet vrolijk van én ik als docent ook niet. Goedkope gitaren zijn vaak niet goed te stemmen. En als je ze stemt, dan klinken ze nog steeds vals. Bedenk welk budget je ervoor over hebt. Als je akoestisch speelt kan dat al vanaf € 130. Al zou je in die prijscategorie minder snel een goede gitaar vinden, dan wanneer je budget hoger is. Heb je een ruim budget,  dan raad ik je aan om een duurder instrument te kopen, want het zou zonde zijn als je gedemotiveerd raakt door een slecht geluid.

Je instrument moet goed bespeelbaar zijn, iets wat vooral voor beginners erg belangrijk is! Ga bijvoorbeeld naar de The Guitarshop in Apeldoorn. Dat is echt perfecte kwaliteit. Ze kunnen je ook adviseren. Elke leerling die daar met een gitaar vandaan komt, heeft er jarenlang plezier van. Online weet je gewoon niet wat je koopt. Natuurlijk kun je reviews lezen, maar vaak heb je bij een lokale winkel ook fijne klantenservice. En mocht je een tweedehands gitaar willen kopen, mag je mij altijd om persoonlijk advies vragen!”

“Mocht je een tweedehands gitaar willen kopen, dan mag je mij altijd om persoonlijk advies vragen”

* Prijs ex btw (21 jaar en ouder)

3 reacties

  1. Hallo,
    Mijn naam is Wil Thijssen. Ik ben 73 jaar en heb een lichte handicap aan mijn rechterhand. Ik zoek dus een leraar die meedenkt in mogelijkheden voor mij. Ik speel al langer diverse instrumenten ( gitaar, trompet, piano ) Het liefst allemaal op eigen improvisatie. Ik ben zeker geïnteresseerd om eens kennis te maken.

    1. Hallo Wil, wat leuk om te horen dat u geïnteresseerd bent. Ik zal Corné van De GitaarCoach vragen om contact met u op te nemen. U hoort zo spoedig mogelijk van hem.

    2. Hallo Wil,
      Gaaf om te horen.
      Ik heb u een mail gestuurd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *